CAC0322 - Chiropractic Acupuncture Certificate #3 of 4: Meridians 4, Intro to Pulse Diagnosis and TCM History Taking, Adjunctive Patterns, Musculoskeletal Acupuncture with Motor points, Dry Needling and Cupping

This is session three of the four session program.  We will cover Meridians 4, Intro to Pulse Diagnosis and TCM History Taking, Adjunctive Patterns, Musculoskeletal Acupuncture with Motor points, Dry Needling and Cupping. Here is a detailed outline of the session.  Please note times may vary.

Friday(4 x 50 minutes = 200 minutes (4 CE Hours)

        4:00-4:30PM:  Quiz administration from previouscourse material administration and review of answers (30 mins) >75% passrate = 3 extra points on the written final

        4:30-5:40PM: History and use of pulse diagnosis inTCM with identification and practical palpation of pulses - positions, typesand diagnostic uses. (70 minutes = 2 CE Hours)

        5:40 -6:20PM - Break

        6:20-8:00PM: TCM diagnostic methods of inspection,auscultation, inquiry and palpation. TCM History Taking: 10 or 16 questionmodel of how to take a proper Traditional Chinese Medicine (TCM) History.Implications of responses in terms of organ pathology will be discussed as itrelated to the pathogenesis of conditions. (100 minutes = 2 CE Hours)

Saturday (12 x 50 minutes = 600 minutes (12 CE Hours)

        8:00-9:40AM: Further exploration of diagnosticcriteria using pulse, face, hair, tongue, hands, nails and body morphology asdiagnostic clues to pathogenesis. (100 minutes = 2 CE Hours)

        9:40 -10:00AM:  Break

        10:00 -11:40AM:  Extensive supervised laboratorypracticum, which will provide attendees with hands-on time to practicediagnostic criteria using pulse, face, hair, tongue, hands, nails and bodymorphology as diagnostic clues to pathogenesis. (100 minutes = 2 CE Hours)

        11:40 AM -12:40PM:  Lunch

        12:40-2:20PM:  Introduction to Six pathogenic factors- wind,cold, damp, dryness, fire. Introduction to Battlefield Acupuncture (100 minutes= 2 CE Hours)

        2:20 -2:40 PM:  Break

  • 2:40 - 6:00 PM:  History of auriculotherapy and diagnosis, with an introduction of the three phases and how they relate to the three basic tissue layers. Auricular point location in conjunction with needling techniques, application of pressure beads / tacks and electrical instrumentation. Treatment protocols andpoint formulas for addictions and other chronic health problems. (200 minutes = 4 CE Hours)
  • 6:00-6:20PM:  Break
  • 6:20-8:00PM: Extensive supervised laboratory practicum to instruct attendees in identifying proper auricular point location, along with needle and bead / tack application. Treatment options / techniques discussed and demonstrated. Battlefield Acupuncture. (100 minutes = 2 CE Hours)

Sunday (9 x 50 minutes = 450 minutes (9 CE Hours)

        8:00 AM-9:40AM  Tongue Diagnosis: EightPrincipals reflected in Tongue Diagnosis with description of tonguecharacteristics and its topography visualized through case studies. (100minutes = 2 CE Hours)

        9:40 -10:00AM:  Break

        10:00-11:40AM:Pattern 1,2 and 5 needle proficiency evaluation/practical test. Effective useof tongue diagnosis in a clinical setting - clinical supervised laboratory timeto identify tongue characteristics in TCM.  (100 minutes = 2 CE Hours)

        11:40AM-12:40PM:  Lunch

        12:40-3:10PM:  A systematic approach to the conditionsrelating to the following regions: spinal, extra-spinal, Upper extremity(emphasis on neck, shoulder, elbow and wrist); Lower extremity (emphasis on lowback, hip, knee & ankle) (150 minutes = 3 CE Hours)

        3:10-4:00PM:Break

        4:00 -5:40PM: Continue A systematic approach to the conditions relating to thefollowing regions: spinal, extra-spinal, Upper extremity (emphasis on neck,shoulder, elbow and wrist); Lower extremity (emphasis on low back, hip, knee& ankle) (100 minutes = 2 CE Hours)


Available Sessions

Registration is currently not available.